Élőflóra: tények és tévhitek

Az alábbiakban szeretnénk néhány érdekes tényt megosztani Önnel a bélflórával kapcsolatban, és szeretnénk eloszlatni néhány tévhitet a tejsavbaktériumokkal kapcsolatban.

Minden élőflórás készítmény egyforma

Válasz: Tévhit

A különböző gyártók eltérő gyártástechnológiát alkalmaznak és eltérő minőségi elvárásokat támasztanak termékeikkel szemben. Tekintettel arra, hogy az élőflórás készítményekben a baktériumoknak élő állapotban kell átvészelniük a gyártás, szállítás és tárolás körülményeit, az előállítás és tárolás során különös gondossággal kell eljárni.

Fontos, hogy az élőflórás készítményekben lévő baktériumok élő állapotban jussanak el a vastagbélbe is. A szájon át bevett készítményeknek ugyanis hosszú utat kell megtenniük, mely során zord körülményekkel szembesülnek. A baktériumoknak különösen viszontagságos út során meg kell küzdeniük a gyomor savas környezetével, majd az epesavakkal, amelyek az organizmusok egy részét el is pusztítják.

Ezért is fontos, hogy olyan készítményt válasszon, amelyben a benne lévő lévő baktériumok jó túlélési képességgel rendelkeznek, vagy amelyek úgynevezett GMP* tanúsítvánnyal rendelkeznek. Így biztos lehet benne, hogy kellő számú élőflóra sejt éri el a beleket.

*A helyes gyártási gyakorlatnak (Good Manufacturing Practice, GMP) megfelelően előállított termék. A GMP a gyógyászati készítmények gyártására vonatkozó szigorú előírásrendszer, amit az egészségügyi hatóságok rendszeresen felülvizsgálnak.

Az ép bélflóra fontos eleme az immunrendszer működésének

Válasz: Tény

A bélflóránkat alkotó bélflóra sejtek serkentik az immunrendszer működését, mivel az immunsejtek többsége a belekben található, illetve ott keletkezik. Becslések szerint az immunrendszerünk akár 70-80 százaléka a belekben fejti ki hatását. A bélflórát alkotó Lactobacillus törzsek fokozzák a bél védőrétegének épségét, ami segíthet az immuntolerancia fenntartásában és a fertőzések megelőzésében. Mindeközben klinikai vizsgálatok felvetették, hogy a bél bifidobaktérium törzsei megnövelik a szervezet légúti fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét és csökkentik ezek előfordulási gyakoriságát.

A bélflóra épsége és összetétele összefügg a csecsemőknél az allergia és az asztma kialakulásával

Válasz: Tény

Születéskor a csecsemők béltraktusa még steril, nincsenek benne a későbbi bélflórát alkotó baktériumok. A szülés és az azt követő táplálás határozza meg, hogy jellemzően mely baktérium törzsek kolonizálják, népesítik be a csecsemők bélfalát. Ezen mikrobák elszaporodása a csecsemő beleiben meghatározó az immunrendszer és a gyomor-bélrendszer fejlődése szempontjából. Megállapították ugyanis, hogy az allergiás gyermekek bélflórája eltér az egészséges gyermekekétől. A jótékony baktériumok fokozott jelenléte a belekben összefügg a kialakuló allergiás megbetegedések, például az ekcéma (atópiás bőrgyulladás), az allergiás rhinitis (szénanátha), illetve az allergiás asztma elleni védettséggel.


Irodalom:

Conlon M & Bird A. Nutr. 2015:7;17-44
Vighi G, et al. Clin Experim Immunol. 2008;153 1):3-6.
Hemarajata P & Versalovic. J. Ther Adv Gastroenterol. 2013;6(1):39-51
Jungersen M, et al. Microorg. 2014;(2):92-110
Houghteling PD & Walker WA. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2015;60(3):294-307
Özdemir Ö. Clin Exp Immunol. 2010;160(3):295-304