Az „utazók hasmenése”

Utazni mindannyian szeretünk, különösen a messzi, egzotikus tájak keltik fel az emberben az örömteli kíváncsiságot és a felfedezés élményét.

Sajnos azonban az utazás élményei közé kevésbé örömteli tapasztalatok is társulhatnak. Előfordul ugyanis az utazók hasmenése, amelynek száma világszinten évi 12 millió esetre is rúghat. A legtöbbször bakteriális fertőzés áll a tünetek hátterében, amit a fertőzött ételek, a szennyezett víz, illetve más, nem megfelelő higiéniai feltételek mellett elfogyasztott folyadékok fogyasztásával lehet elkapni. Tovább növelheti a megbetegedések kialakulásának kockázatát, hogy a sok elénk táruló újdonság között a vállalkozóbb szellemű turisták szeretnek új típusú ételeket is megkóstolni, amelyek olyan mikroorganizmusokat tartalmazhatnak, melyekhez a szervezetük nincs hozzászokva.

A külföldi utazás a szervezet természetes védelmi rendszerére is hatást gyakorol, elsősorban a bélflórát (a gyomor-bélrendszerben élő mikroorganizmusok által kialakított ökoszisztémát) alkotó jótékony baktériumokra. Ezek a védő hatású mikrobák olyan védőréteget képeznek, amely megakadályozza, hogy az ártalmas baktériumok megtelepedjenek a belekben. A fáradtság, az időeltolódás miatti rossz közérzet és a nem megszokott ételek bizony felboríthatják a bélflórát.

Az alábbiakban néhány tippel segítünk, mit tehet, hogy a legközelebbi izgalmas utazása során csökkentse az utazók hasmenésének kockázatát. Fokozottabban kell ügyelni, ha gyermekekkel utazik, hiszen az utazók hasmenése gyermekek esetében nagyobb veszélyekkel járhat.

Figyeljen oda, mit eszik

Külföldi utazás során számos olyan nagy kockázatú étel van, amelyekkel szemben különleges elővigyázatosság szükséges. Ide tartoznak a nyers vagy nem teljesen átfőzött vagy sütött húsok, halak és a tenger gyümölcsei, valamint a nyers, hámozatlan gyümölcsök és zöldségek. A csapvíz, a jég és a tejtermékek fogyasztása mind némi kockázatot rejtenek.

Emiatt mindig győződjön meg arról, hogy az étele átfőtt vagy átsült, és hogy forrón tálalják. Csak akkor egyen nyers gyümölcsöket és zöldségeket, ha tiszta vízben megmosta vagy meghámozta. Emellett csak olyan italokat fogyasszon, amelyek gyárilag lezárt palackban vannak. Lehetséges, hogy a jég nem tiszta vízből készül, ezért a legjobb azt is kerülni.

Hat hónapos kor alatti csecsemők esetében a legbiztonságosabb, ha csak anyatejet kapnak. A kereskedelmi forgalomban kapható tápszerekkel táplált csecsemők számára a tápszert 70°C-nál melegebb forró vízben javasolt elkészíteni. Továbbá, minden üveget és cumirészt forrásban lévő vízben érdemes fertőtleníteni.

Legyen felkészült

Az utazók hasmenésének kockázata attól is függ, hogy a világ mely részére utazik. Észak-Afrikában, Latin-Amerikában, a Közel-Keleten és Délkelet-Ázsiában például nagy a megbetegedés előfordulási gyakorisága, a tünetek jelentkezésének kockázata akár 50% felett is lehet. Ezzel szemben például Európában, Észak-Amerikában és Ausztráliában ennél lényegesen ritkábban fordul elő, az esetek mindössze 5-10%-ban jelentkezik. Bizonyos típusú utazások során, például tengerjáró hajókon, illetve fejlődő országokat felkereső egészségügyi csapatok esetében szintén magasabb a kockázat.

Ez persze korántsem jelenti, hogy nem szabad az utazók hasmenése szempontjából magas kockázatú területeket felkeresni. Az úticéltól függően azonban érdemes lehet óvintézkedéseket tennie, különösen, ha kisgyermekek is utaznak Önnel.


Irodalom:

McFarland L. Travel Med Infect Dis. 2007:5; 97–105
Centers for Disease Control (CDC). ‘Traveler’s Diarrhea.’ Available at: http://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2016/the-pre-travel-consultation/travelers-diarrhea. Accessed July 2016
Centers for Disease Control (CDC). ‘Food & Water Precautions.’ Available at: http://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2016/the-pre-travel-consultation/food-water-precautions. Accessed July 2016