A csecsemők bélflórája

Az emberi beleket benépesítő mikroorganizmusok közösségének számos feladata van az emésztés elősegítésétől az immunrendszer befolyásolásáig és serkentéséig.

A magzatoknak az anyaméhben még csaknem teljesen steril a bélrendszere. A belek mikrobiális benépesítése a születés során és a születést közvetlenül követő időszakban intenzíven megindul. Ez a folyamat létfontosságú mind az immunrendszer, mind a gyomor-bélrendszer teljes kifejlődésének szempontjából. A születést követően kialakuló bélflóra összetétele az egyén teljes életén keresztül hatással lehet az egészségére.

 

A bifidobaktériumok fontossága

A 12 hónaposnál fiatalabb gyermekek bélflórája 90 százalékban a bifidobaktérium nevű baktériumfajból áll. Ahogyan a gyermek növekszik, ez az arány a teljesen érett felnőttkorra körülbelül 5 százalékra csökken. Amennyiben olyan élőflórás készítményt keresünk kisgyermekünk számára, ami leginkább hasonlít a gyermeki bélflóra domináns törzsére, akkor érdemes bifidobaktériumot tartalmazó terméket választani.

A bélflóra kialakulását megzavarhatja például betegség vagy antibiotikum-kezelés. Az anyatej olyan összetevőket tartalmaz, amelyek elősegítik a bifidobaktériumok szaporodását.

 

Antibiotikum miatt kialakuló hasmenés

A gyermekek antibiotikum-kezelése során számos mellékhatás kialakulhat. Ilyen például a bélflóra egyensúlyának felborulása, ami hasmenéshez vezethet.

 

Az immunrendszer serkentése

A bélben található jótékony baktériumok legfőbb előnyei közé tartozik a kórokozók megfékezésére való képesség és a sértetlen, működőképes nyálkaréteg fenntartása a gyomor-bélrendszerben. Mindez fontos a fittség és egészség megőrzése céljából. Továbbá ezek a jótékony bélbaktériumok képesek kommunikálni az immunrendszerrel és befolyásolni annak működését. Ez azért fontos, mert az immunsejtek 70-80 százaléka a belekben található.

Minthogy a bélbaktériumok kisgyermekeknél segíthetnek az immunrendszer kifejlődésében, a bélflóra felborulása kisgyermekkorban allergiás megbetegedések kialakulásához vezethet.

 

Gyermekkori elhízás

Napjaink egyik legjelentősebb egészségügyi problémája az elhízás. Folyamatban lévő kutatások tanulmányozzák a bélflóra szerepét ennek kialakulásában. Annak ellenére, hogy ez a terület még gyerekcipőben jár, született néhány érdekes felfedezés. Egy vizsgálat kimutatta, hogy azoknál a gyermekeknél, akiknél hétéves korukra elhízás alakult ki, csecsemőkorban, életük első éve során alacsonyabb volt a bifidobaktériumok szintje. Egy friss metaanalízis szerint azoknál a gyermekeknél, akiket anyatejjel tápláltak, 12-22 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki túlsúly vagy elhízás gyermekkorban. Lehetséges, hogy ez a szoptatás bifidobaktériumokra gyakorolt hatásával függ össze.

 


Irodalom:

Ciorba MA. Clin gastroent and hepatology. 2012;10:960-968
Rodriguez JM, et al. Microb Ecol Health and Disease. 2015;26:26050
Houghteling PD & Walker WA. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2015;60(3):294-307
Soto A, et al. JPGN. 2014;59(1):78-88
Rogelj I. Zbornik Probiotiki - s kakovostjo do učinkovitosti. Lek, 2016
Azad M, et al. BMJ. 2013;347: f6471
Kalliomäki, et al. Am J Clin Nutr. 2008;87(3):534-538