10 érdekesség a bélflóráról

A bélflóra épsége fontos külső és belső egyensúlyunk fenntartásában. Álljon itt néhány érdekesség, amelyek felébreszthetik tudásszomját.

1. Beleink falát milliárdnyi baktériumsejt fedi, ezek alkotják a bélflórát. Ilja Mecsnyikov Nobel-díjas orosz tudós, még 1907-ben, elsőként ismerte fel a jótékony mikrobák, vagy más néven a jó baktériumok előnyeit.

2. A bélflórának - többek között - fontos szerepe van az immunrendszerünk működésében, hiszen az immunrendszer akár 70 százaléka a belekben található.

3. Ezen túl a bél baktériumai jelentős mennyiségű, az egészség szempontjából előnyös hatású vitamin, például K-vitamin, különböző B-vitaminok, valamint rövid láncú zsírsavak termelődését segítik elő.

4. A bélben található jótékony baktériumok azzal is segítenek, hogy sikeresen versengenek a kórokozó baktériumokkal a legfontosabb tápanyagokért, ezáltal megakadályozzák a szaporodásukat, így a betegség nem tud kialakulni.

5. Az élőflórás készítmények alkalmazása nem véletlenül javasolt antibiotikum kúra esetén. Az antibiotikumok elpusztítják a betegséget előidéző, kórokozó baktériumokat, de a bélben található jótékony baktériumok számára is ártalmasak.

6. Élőflórás készítmények alkalmazása gyomor-bélrendszeri betegségek esetén is előnyös lehet.

7. Összefüggés állhat fenn a gyermek életének első évében a jótékony bélbaktériumok hiánya és az allergia kialakulására való hajlam között.

8. Az egészségtelen táplálkozás, a testmozgás hiánya és a stressz egyaránt negatívan befolyásolhatja a bélflóránkat alkotó jótékony bélbaktériumok mennyiségét.

9. Utazás közben sokan megbetegszenek, mivel az emberi szervezet sebezhető az ismeretlen baktériumokkal szemben.

10. A bélflóra egyensúlyának felborulása számos kellemetlen tünethez vezethet, mint például hasmenés, puffadás, hasi diszkomfort. Ezért is fontos, hogy megőrizzük bélflóránk egyensúlyát.

 


Irodalom:

Vigi G, et al. Clin Exp Immunol. 2008 ;153(1): 3-6
Travers M, et al. J Parasitol Res. 2011; 2011: 1–11
Mayo Clinic, Antibiotic-associated Diarrhea, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/antibiotic-associated-diarrhea/basics/causes/con-20023556. Accessed June 2016
Bjorksten B, et al. J Allergy Clin Immunol. 2001;108(4):516-20
McFarland L, Travel Med Infect Dis. 2007; 5(2): 97–105